-->

7 Cara Membuat Desain Rumah Minimalis Yang Tampak LuasCara membuat Desain Rumah Minimalis yang kelihatan luas - Membina rumah di tanah kecil? Kenapa tidak menggunakan reka bentuk rumah minimalis yang mempunyai sentuhan khusus melegakan bilik.

7 Cara Membuat Desain Rumah Minimalis Yang Tampak Luas


Reka bentuk rumah minimalis moden boleh menjadi penyelesaian bijak untuk anda yang membina rumah pada lahan sempit. Yang anda perlukan adalah ketepatan dalam menentukan reka bentuk rumah minimalis yang mampu mengakali kekurangan tanah. Dan rumah dengan reka bentuk minimalis moden jelas boleh menjawab keperluan anda.

Tentu saja dengan keterbatasan lahan, anda memerlukan lebih daripada sekadar reka bentuk rumah minimalis biasa, anda perlu beberapa sentuhan khusus yang mampu mencipta kesan luas dan lapang. Beberapa tips yang boleh anda praktikan pada rumah dengan reka bentuk rumah minimalis antara lain:

1. Cuba tinggikan bumbung
Rumah dengan bumbung yang tinggi biasanya akan mempunyai kesan rumah terasa lega. Sudut pandang tidak terlalu terhad sehingga ada kesan visual lapang yang tercipta. Anda boleh membuat reka bentuk rumah minimalis yang meninggikan rangka atap atau malah cuba menaikan langit-langit supaya melekat dengan rangka bumbung. Kedua-dua cara ini sama efektifnya dalam memberi kesan lega dan lapang.

2. Gunakan pintu dan tingkap gelangsar
Manfaatkan prinsip kediaman ala rumah tradisional masyarakat Asia Timur yang gemar menggunakan pintu dan tingkap gelongsor. Model slaid membuatnya lebih hemat tempat, kerana sisi pintu dan tingkap boleh anda manfaatkan tanpa perlu mengambil kira ruang lipat pintu atau tingkap.

3. Gunakan tingkap besar
Akses yang bebas dengan bilik luaran akan memberi kesan lapang pada sisi pedalaman. Anda boleh akali ini dengan memasang tingkap besar pada bilik, bila perlu dan membolehkan tingkap seolah memonopoli satu sisi ruangan.

4. Dinding berongga untuk ruang simpan
Cuba lubangi satu sisi dinding yang memisahkan antara ruang keluarga dengan salah satu bilik. Rongga ini nantinya boleh anda pasangkan kabinet custom yang dibuat pass dengan saiz rongga. Dengan demikian anda akan memberi ruang tambahan untuk kedua-dua bilik.

5. Rumah akses bebas
Rumah yang hampir tanpa sket boleh menjadi idea lain untuk menghadirkan rumah terkesan luas. Biarkan ada akses bebas dari ruang keluarga ke ruang makan sampai dapur, tanpa sket dan dinding. Akan muncul ruangan besar seperti hall yang menjadi pusat aktiviti penghuni rumah yang luas dan lapang.

6. Rumah trap
Masih bicara dalam ranah akses bebas, anda boleh menghadirkan kesan lapang, kalau rumah dibuat seakan bertrap, atau bersusun secara beransur-ansur. Dengan tiap trap seakan dibuat disambung bebas dengan trap lain. Anda boleh nikmati fungsi tiap sisi dan sudut rumah dengan berkesan tanpa membuatnya terasa sempit.

7. Reka bentuk dalaman custom
Bangun reka bentuk rumah minimalis yang sekaligus sudah beserta reka bentuk dalamannya secara custom. Ini akan membuat setiap sudut rumah akan berfungsi optimum dengan penerapan sedar ruang yang efektif.
Tidak masalah memiliki rumah dengan saiz kecil, kerana kuncinya justru bukan pada saiz rumah anda, tetapi pada kemahiran anda untuk menyiasati saiz bilik dalam rumah supaya tetap terasa lapang dan lega. Salah satunya dengan mengatasiinya pada reka bentuk rumah minimalis.


7 Cara Membuat Desain Rumah Minimalis Yang Tampak Luas

7 Cara Membuat Desain Rumah Minimalis Yang Tampak Luas

7 Cara Membuat Desain Rumah Minimalis Yang Tampak Luas

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel